1.Ισχυρότερη παιδική ανάμνηση;

Όταν ήμουν μικρό παιδί και η μητέρα του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, η κυρία Ελένη, επιστήθια φίλη της οικογενείας μου, μου έδειξε στο σπίτι της, που ήταν απέναντι από το δικό μας, έργα του γιου της, ξέροντας ότι ζωγραφίζω. Εντυπωσιάστηκα πολύ και κάθε τόσο πήγαινα σπίτι της και τα ξανάβλεπα έτσι που ακόμα είναι καρφωμένα στη μνήμη μου. Επηρεάστηκα από αυτά στον βαθμό που να λέω ότι ο Τέτσης υπήρξε ο πρώτος μου δάσκαλος στη ζωγραφική.

2.Μεγαλύτερη χαρά; Μεγαλύτερη λύπη;

Αν εξαιρέσουμε τις οικογενειακές χαρές και λύπες, που είναι έντονες, θα έλεγα πως αισθάνομαι μεγάλη χαρά όταν βλέπει το φως ένα δημιούργημά μου με το οποίο να ευχαριστιέται ο αποδέκτης. Είτε αυτό είναι ποίημα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, μουσικό έργο, ζωγραφικός πίνακας. Η χαρά, φυσικά, ουδόλως έχει τη σημασία της ανταμοιβής. Αλίμονο. Η μεγαλύτερη λύπη είναι για τις κοινωνικές ανισότητες, σκοτωμούς, πόνους, καταστροφές. Επίσης για ό,τι δεν έκανα ενώ είχα τη δυνατότητα να κάνω.

 3.Πρώτη επαφή με τη λογοτεχνία;

Μαθητής όταν διάβασα τα Λόγια της πλώρης του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

4.Τι είναι η γραφή για σας;

Ένα μέσο για να εκφράσεις ελεύθερα τις σκέψεις σου ή τις ευαισθησίες σου.

5.Τι σημαίνει η έκδοση ενός βιβλίου σας;

Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, ελπίζοντας πως αυτά που έγραψες θα διαβαστούν και θα εκτιμηθούν ανάλογα. Φυσικά, είναι χαρά, μια ικανοποίηση, θα έλεγα και ενθουσιασμός, γιατί είναι η έκβαση μιας δημιουργίας μετά από μεγάλο κόπο και στερήσεις.

6.Το συναίσθημα με το τέλος της γραφής ενός βιβλίου;

Θα έλεγα ανακούφιση.

7.Επιτυχία είναι…

Να ακούς έναν καλό λόγο για ό,τι δημιουργείς χωρίς μετά να «καβαλάς καλάμι».

 8.Ευτυχία είναι…

Να είσαι υγιής και να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου και με τους άλλους, χωρίς να κρύβεις μίσος ή ζήλεια, παρά αγάπη.

9.Συγγραφέας ή ποιητής-σταθμός για εσάς;

Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά. Αρκεί να θέλει ξεκινώντας από τα πιο βασικά, όπως όταν μουτζουρώνει ένα χαρτί με χρώματα ή όταν διαβάζει ένα σχολικό εγχειρίδιο που αφορά σε μια επιστήμη. Και αν έχει όρεξη θα προχωρήσει. Αυτό είναι μια καλή συνταγή που την εφάρμοσα. Προσωπικά, επειδή γράφω μουσική και ζωγραφίζω, θα έλεγα ότι όλα συγγραφή ποίηση-μουσική-ζωγραφική αλληλοεπηρεάζονται καθώς συνθέτουν ένα Όλον που θέλω να το υπηρετώ. Εξάλλου, αυτή είναι η φιλοσοφική μου τοποθέτηση αλλά και ο τρόπος ζωής μου. Μπορεί να έχεις διάφορες πνευματικές ασχολίες αλλά για να αποδώσεις μέσα στον χρόνο που διαθέτεις —για μια εξ αυτών—πρέπει να εργάζεσαι με μεράκι, σοβαρότητα σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο, έχοντας μελετήσει τις κατάλληλες τεχνικές αλλά και την ιστορία της τέχνης ή της λογοτεχνίας. Έτσι θα δεις ότι όλα βολεύονται μια χαρά μέσα στον χρόνο.

10.Μια πρόταση προς νέους συγγραφείς-ποιητές;

Αυτό σχετίζεται με την προηγούμενη απάντησή μου, και θα έλεγα να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνουν και να εργάζονται με συνέπεια και υπευθυνότητα. Και το σπουδαιότερο: να είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, ώστε να κάνουν τις κατάλληλες διορθώσεις στο έργο τους, ώστε αυτό να πλησιάσει σε εκείνο που φαντάζεσαι. Αυτό δεν ισχύει μόνο για συγγραφείς ή ποιητές αλλά και για συνθέτες μουσικής ή εικαστικούς.

11.Λαμβάνετε υπόψη την κριτική των…

Φυσικά, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και χρήσιμη. Και αυτό για να βελτιώνεσαι, αφού συνεχώς ο άνθρωπος μαθαίνει, ιδιαίτερα από τα λάθη του.