1. Ισχυρότερη παιδική ανάμνηση
Ένα Πάσχα, όταν ήμουν 6 χρονών και, κατά λάθος, είδα να σφάζουν ένα αρνάκι, ενώ έπρεπε να με είχαν απομακρύνει οι γονείς μου. Από τότε, εννοείται, δεν τρώω ποτέ αρνί.

2. Μεγαλύτερη χαρά
Η πρώτη μου παράσταση στο θέατρο. Είχα λίγο τρακ φυσικά, αλλά η χαρά και ο ενθουσιασμός μου που θα έπαιζα μπροστά σε κοινό, ήταν απερίγραπτα. Ήταν στο θέατρο Πυξίδα, σε ένα έργο του Άκη Δήμου, το «Αν αργήσω, κοιμήσου».

3. Μεγαλύτερη λύπη
Ο θάνατος της μαμάς μου, όταν ήμουν 23 χρονών.

4. Πρώτη επαφή με τη λογοτεχνία
Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που μου διάβαζε, όταν ήμουν μικρή, η μαμά μου.

5. Τι είναι η γραφή για σας
Εκτόνωση συναισθημάτων και σκέψεων, μοίρασμα ιδεών, εξομολόγηση εκ βαθέων.

6. Τι σημαίνει η έκδοση ενός βιβλίου σας;
Μιλάμε προς το παρόν για ένα βιβλίο μου. Το πρώτο μου που είχα την τιμή να εκδοθεί από τις εκδόσεις Στίξις. Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2021. Η «Κόκκινη Ομπρέλα στο μπαρ». Βιβλίο με τρία θεατρικά έργα, δύο μονόπρακτα και έναν μονόλογο. Η έκδοσή του; Μεγάλη χαρά, μεγάλη ευθύνη. Παραδίδεις ένα κομμάτι του εαυτού σου στο αναγνωστικό κοινό. Το μοιράζεσαι πλέον μαζί του, αλληλεπιδράς με τον κόσμο, κρίνεσαι από αυτόν. Ακούς σχόλια, εντυπώσεις, παρατηρήσεις. Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτό.
Και τώρα, έχω μπροστά μου στο άμεσο μέλλον, ένα δεύτερο, ακόμα πιο συναρπαστικό ταξίδι. Γιατί την «Κόκκινη Ομπρέλα στο μπαρ» θα την δούμε να ζωντανεύει, να παίζεται στο θέατρο Εύπολις.
Τεράστια ικανοποίηση, γιατί, ας μην κρυβόμαστε, βασικός στόχος ενός βιβλίου με θεατρικά έργα, είναι να παιχτούν κάποια στιγμή στη σκηνή. Να μη μείνουν απλά στην ανάγνωση. Κάνουμε λοιπόν πρεμιέρα το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στο θέατρο Εύπολις art. Η «Κόκκινη Ομπρέλα στο μπαρ» θα παρουσιαστεί στη σκηνή σε σκηνοθεσία του Νίκου Ορλώφ. Ερμηνεύουμε όλους τους ρόλους οι δυο μας.

7. Το συναίσθημα με το τέλος της γραφής ενός βιβλίου
Λυτρωτικό «άδειασμα». Φεύγουν επιτέλους από μέσα σου πράγματα που πίεζαν να βγουν προς τα έξω, να βρουν δρόμους έκφρασης. Ναι, σίγουρα υπάρχει λύτρωση. Και ευθύνη πια για την δημοσιοποίησή τους.

8. Επιτυχία είναι
Να υλοποιούνται τα όνειρά μας, να τα βλέπουμε να ζωντανεύουν στην πραγματική ζωή.

9. Ευτυχία είναι
Η Αγάπη, με Α κεφαλαίο. Μόνο αυτή και πάντοτε αυτή.

10. Συγγραφέας ή ποιητής σταθμός για εσάς;
Θεατρικός συγγραφέας Άντον Τσέχωφ.
Ποιητής ο Κωνσταντίνος Καβάφης.
Ο λόγος προφανής και για τους δύο. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να πει κανείς περισσότερα.

11. Μια πρόταση προς νέους συγγραφείς – ποιητές
Ω, τι πρόταση να κάνω; Εξάλλου, ανήκω κι εγώ σ’ αυτούς.
Όταν είμαστε ο εαυτός μας και αποτυπώνουμε πάνω στο χαρτί τον εαυτό μας, οι δρόμοι μας θα συναντηθούν με τους αποδέκτες. Η ανθρώπινη ψυχή έχει κοινά αναγνωρίσιμους κώδικες.

12. Λαμβάνετε υπόψη την κριτική των…
Όλων, ανεξαιρέτως. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, σε περίπτωση διαφωνίας, για ορισμένα θέματα, δεν θα διατηρήσω τις απόψεις μου αν είμαι βέβαιη γι’ αυτές.
Αλλού όμως μπορεί να προβληματιστώ, να αναθεωρήσω (γιατί όχι;), να βελτιώσω. Είμαι ευγνώμων και ανοιχτή σε κάθε κριτική. Οι καλές κριτικές, πάλι, με γεμίζουν με αισιοδοξία και κουράγιο να συνεχίσω, γιατί μάλλον κάτι έχω κάνει καλά.

Το βιβλίο της Κατερίνας Τριανταφυλλοπούλου “Κόκκινη ομπρέλα στο μπαρ” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Στίξις.