1.Ισχυρότερη παιδική ανάμνηση;
Η γιαγιά μου να με κυνηγά να με μπουκώσει κεφτεδάκια. Να κάθομαι με τα παιχνίδια μου δίπλα στη μητέρα μου όταν ζωγράφιζε, κάνοντας «βζιοοουμ» μέχρι να της σπάσω τα νεύρα.

2. Μεγαλύτερη χαρά; Μεγαλύτερη λύπη;
Οι μεγαλύτερες χαρές ήταν πάντα οι συναυλίες, να κοπανιόμαστε με λίγους φίλους-ες πάνω στη σκηνή. Οι μεγαλύτερες λύπες είχαν να κάνουν με έρωτες που έληξαν άσχημα.

3. Πρώτη επαφή με τη λογοτεχνία;
Ξεκίνησα πολύ μικρός, θυμάμαι τον πατέρα μου να με έχει στα πόδια του και να διαβάζω μυθολογία φωναχτά, για να μάθω να μιλώ καθαρά.

4. Τι είναι η γραφή για σας;
Για τον κάθε άνθρωπο είναι κάτι διαφορετικό. Για εμένα ξεκίνησε τυχαία, γιατί ήθελα κάπως να περνώ την ώρα μέσα στο σπίτι. Πλέον είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στη μέρα, όχι ότι κάνω και τίποτα κουραστικό τις υπόλοιπες ώρες… Αντί να δω μια ταινία, φτιάχνω μια δική μου ιστοριούλα στο πόδι και γελάω με τα αστεία μου.

5. Τι σημαίνει η έκδοση ενός βιβλίου σας;
Τα γραπτά μένουν. Η πιο ωραία συναυλία, ο πιο περίτεχνος χορός, το πιο πετυχημένο αστείο, αυτά χάνονται όταν ξεχαστούν. Το βιβλίο, καλό ή κακό, θα μείνει για πάντα. Ελπίζω να μου αρέσουν αυτά που γράφω τώρα, αν τα ξαναδιαβάσω σε άλλη ηλικία.

6. Το συναίσθημα με το τέλος της γραφής ενός βιβλίου;
Οκ, αυτά τα κειμενάκια θα μπούνε σε αυτό το βιβλίο, πάμε τώρα για το επόμενο.

7. Επιτυχία είναι…
Κάτι τελείως υποκειμενικό. Δεν με ενδιαφέρει η επιτυχία αλλά η απόλαυση, αυτή τουλάχιστον μπορώ να τη μετρήσω.

8. Ευτυχία είναι…
Φραπές και τσιγάρο το καλοκαίρι στη βεράντα. Τα υπόλοιπα γίνονται για να φτάσουμε πάλι σε αυτό. Λίγες βασικές ανέσεις, ελεύθερος χρόνος και ψυχική ηρεμία.

9. Συγγραφέας ή ποιητής-σταθμός για εσάς;
O Terry Pratchett. Δεν είναι μόνο το τι έγραψε, είναι το πώς το έγραψε. Μπορείς να δεις στα γραπτά του τα παιχνίδια με τις λέξεις και κυρίως πόσο τον διασκέδαζε το ίδιο του το κείμενο.

10. Μια πρόταση προς νέους συγγραφείς-ποιητές;
Το γράψιμο δεν χρειάζεται λεφτά ή χώρο ή εμπειρία. Προτείνω σε όλους-ες που τους αρέσει το βιβλίο να προσπαθήσουν να γράψουν, ακόμα και για να τα διαβάσουν μόνο οι ίδιοι-ες.

11.Λαμβάνετε υπόψη την κριτική των…
Ανθρώπων που δίνουν τον πολύτιμο χρόνο τους για να διαβάσουν κάτι που έγραψα. Ο χρόνος είναι το πιο μεγάλο δώρο που μπορείς να δώσεις σε κάποιον.

Το βιβλίο του Αποστόλη Μάρκου Κωστούλη “Καλλωπίζοντας το τέρας” (20 μικρές ιστορίες) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Στίξις.